Vad man skall tänka på i allmänhet när det kommer till skötsel av möbler
När ni har mottagit er nya möbel, använd då gärna ett mjukt och skonsamt underlag vid eventuell montering - förslagsvis en filt.
Solen är någonting som står högt i kurs för de flesta, men tänk på att direkt exponering av solljus innebär att skicket på era möbler kan påverkas – livslängden kan förkortas och tyget kan succesivt förlora sin styrka. Dessutom kan färger förlora sin lyster samt blekas.
Även om ni har en avsedd favoritplats, så ha i åtanke att stoppade möbler och dynor behöver i regel en jämn tryckfördelning – att bibehålla densitet och passform på bästa sätt, är se till att stoppningen ej fördelas ojämnt. En tumregel är att flytta på både rygg- och sittdynor, då och då. Ni kan också med fördel puffa till och släta ut lösa dynor; på så sätt mår både stoppning och ytskiktet bra.
En utmärkt investering till en förhållandevis låg kostnad - för att förhindra slitage av ditt golv - är möbeltassar till dina möbler. Notera dock att möbeltassar som fästes med spik ej är att rekommendera, då det kan uppstå sprickor i möbelbenen/möbelstommen. Använd med fördel därför gjutna eller påklistrade möbeltassar.
Se över skruvar på era möbler – ni gör er själv en förtjänst om ni regelbundet kontrollerar, drar åt och således stärker dessa när det är nödvändigt.
Tänk på att lyfta möbler vid förflyttning eller ommöblering, istället för att skjuta på dem – på så sätt bibehålls möblernas sammansättning bättre och onödigt slitage undviks. Om ni ej följer detta råd löper ni dessutom stor risk att benen på era möbler kan bli skeva, eller rent av gå sönder.
Vänligen observera att stommen är den starkaste delen på till exempel soffor och fåtöljer - och inte innehåller sömmar och stygn - och skall därför nyttjas vid lyft.
Se alltid till att ni sammanför kuggarna/tänderna på dragkedjor när de stängs; forcera inte igen en vidöppen dragkedja med enbart dragkedjehuvudet, utan håll ihop det öppna partiet med er lediga hand. På så sätt undviker ni att sömmarna eventuellt blir utslitna eller rent av förstörs.
Om ni har en vana att använda jeans som innefattar till exempel metallknappar eller nitar, så var medveten om att detta kan skada, slita ut eller missfärga material/möbelpartier som är lackade. Detta kan ni undvika med möbeldynor - dessutom berikas ni större komfort.
Bordskivor (eller toppskivor) erbjuds i ett stort urval olika material - vissa material såsom sprayglas, marmor eller metall, förekommer ofta i mindre eller mer selektiv utsträckning, medan toppskivor bestående av olika träslag kan förekomma oftare.
Exempel på två vanligt förekommande trämaterial är massivt trä, och MDF (”Medium Desinty Fibreboard”).
MDF är kortfattat en tålig sammansättning av träfiberskivor, och förekommer ofta med antingen lackad yta eller med fanér.
MDF-skivor som är målade eller lackade är känsliga för repor och skador. Var därför varsam med skivorna för att undvika detta. Ytor målade med lack med färgpigment eller målarfärg har en pigmentering som ger en ej täckande genomskinlig yta. Livsmedel som läsk, rödvin och kaffe innehåller färgämnen som vita lacker är extra känsliga mot. Se till att försöka fukttorka och få bort fläckarna så fort som möjligt med en väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Använd dammduk för att få ytan torr.
Rengöringsmedel och möbelvårdsmedel som innehåller ammoniak lämnar sig mindre bra för målade ytor eftersom både Aceton, Thinner och T-sprit kan lösa upp färgen.
Massivt trä präglas ofta av en mer naturlig karaktär, samt att det är förhållandevis lätt att slipa ner eller förse med nya färglager, utan att det påverkas negativt. Paradoxalt nog uppstår det lättare sprickor i detta material om det utsätts för till exempel stark värme eller hetta. Ni bör därför ej exponera er möbel för sådant i tidigt skede.
Massiva trämöbler trivs också bäst när de inte är placerade i närheten av element eller kaminer.
Om ni har inhandlat en möbel i oljad ek, bör ni olja in den ytterligare en gång före användning; detta för att reducera risk av sprickor vid vanlig användning/slitage - eller vid exponering av sådant som träslaget ej tycker om, till exempel solljus eller stark värme. Inoljningen bör upprepas ytterligare efter viss tid/ett antal månader.
Se också över skicket på träet. Om ni misstänker att er möbel behöver oljas igen, så gör följaktligen det – behov för inoljning märker ni genom att träet börjar antingen uppvisa tecken på att det är torrt eller har ljusnat. Inoljning motverkar som sagt sprickor, men har också fördelen att det hjälper till att förhindra fläckar och skavanker.
Använd en möbelolja som innehåller en viss andel vax, för extra skydd. För vita möbler skall ni använda en olja specificerad efter detta. Och kom ihåg - oljad ekfanér oljas i regel på samma sätt som oljad ek.
Om ni har möbler med lackad - alternativt betsad – yta, så använd då en möbelpolish för att skydda och vårda detta skikt.
Tänk på detta när ni vill undvika skador, skavanker eller missfärgning av träet
- Om ni spiller något, till exempel vätska, bör ni genast torka upp detta – ej vänta tills ett senare tillfälle.
- Använd alltid underlägg när ni ställer varma eller uppvärmda köksgeråd - såsom kastruller, grytor eller stekpannor - på träet. Även varma koppar eller till exempel tallrikar kan orsaka skada.
- Träet behöver tid för att vänja sig vid exponering av dagsljuset, och får således inom viss tid en aning mörkare karaktär. För att undvika att ni får ljusa områden/fläckar på bordet, så skall ni avstå från att ställa alla slags objekt på bordet som ljusstakar, vaser, krukor och så vidare, under ett antal månader, från och med att ni mottagit ert nya bord. Detta gäller även dukar.
Efter några månader har gått så kan ni således placera ut dekoration och föremål – men förflytta dessa på bordets yta, då och då.
- Ställ aldrig ut möbler som är lämpade för inomhusmiljöer där de ej hör hemma - det vill säga utomhus. Även när de befinner sig inomhus, bör ni med bästa förmåga undvika att utsätta möblemanget för markanta skillnader i temperatur.
- En microfiberduk är en utmärk kompanjon när det kommer till skötsel. Använder ni trasa skall den endast vara fuktad, ej genomblöt. Gör detta med jämna mellanrum, och visa omsorg när ni torkar – nyttja ett lätt handlag.
- Använd aldrig frätande eller starka rengöringsmedel, helst inte heller rengöringsmedel som inte specifikt är lämpat för din möbels material. Detta gäller också applikation – använd inte objekt som har nedslipande effekt när ni torkar av, till exempel svampar/grova svampar.
Marmormöbler/Marmorskivor
Marmor är iögonfallande samt ett förhållandevis ofta kraftigt material; men förutsättningen är fortfarande att det skall skötas om på rätt sätt.
Grönsåpa är att utmärkt val - outspädd likaså utspädd med en viss andel vatten, respektive såpa – när det kommer till skötsel av marmor. Såpvätskan appliceras enkelt - och med fördel - med en ordinär, absorberande svampduk. Låt sedan detta torka in. Denna metod gör så att ni undviker skavanker i form av fläckar eller ringlinjer från runda objekt som har stått på marmorns yta.
Följ dessa råd för att undvika fläckar, skavanker samt skador på marmor:
- Likt trä är marmor känsligt för spill av vätskor av olika slag. Torka därför genast upp detta om en olycka skulle inträffa.
- Använd inte i någon mån rengöringsmedel som är frätande, eller har en surhetsgrad som inte är låg eller obefintlig - använd i stället thinnervätska eller ren alkohol. Även sura vätskor som till exempel ättika, vinäger, vin, fruktjuice, kolsyra eller kaffe, kan med stor sannolikhet orsaka permanenta missfärgningar på marmor.
- Underlägg skall även nyttjas.
- Med fördel kan ni enkelt rengöra marmor dagligen med en fuktad (ej genomblöt) trasa.
Impregnering och förebyggande behandling av marmor
För att förlänga livslängden på er marmormöbel är impregnering en ypperlig metod. Impregneringsmedel finns tillgängligt hos en rad olika återförsäljare. Vi ber er dock lägga tyngd på att finna ett medel som är lämpat för just natursten och marmor.
I de flesta fall appliceras impregneringsmedlet utöver hela ytan, och bör anpassas efter materialets absorberingsförmåga. Överskott av medlet bör torkas av omedelbart. Låt sedan verka – oftast under en dygnsperiod (24 timmar).
Ett alternativ till impregneringsmedel är också ett måttligt lager av paraffinolja, alternativt vanlig grönsåpa.
Behandling innan första användning är att rekommendera (innan föremål utplaceras på marmorskivan). Efter detta, är behandling med någorlunda jämna intervaller att rekommendera – helst en gång per år.
Om fläckar uppstår
Skulle olyckan vara framme och det skulle inträffa att marmorskivan får fläckar, så kan detta avhjälpas genom att nyttja ”stensåpa” – det vill säga en rengöringsprodukt avsedd specifikt för naturstensmaterial. Vänligen lägg tyngd på att undvika rengöringsprodukter innehållande till exempel blekningsmedel, och andra kemikalier. Stensåpa kan också med fördel nyttjas för att avhjälpa kalkavlagringar på er marmorskiva.
Värdefull vetskap om marmor
Marmor är ett levande/individuellt unikt material och varierar oftast därför i nyans, färg, struktur och marmorering. ”Kalkspat” och ”sandgrop” är två naturliga kännetecken som påvisar att marmorn är äkta. Kalkspat är i utseende som krossade kristaller, och är ett resultat av vattenådrorna i stenen, där kalk från vattnet har stelnat. Sandgrop är benämningen på de luftbubblor som uppstår när stenen bildas. På ytan kan det då synas små håligheter i form av millimeterstora gropar. Detta är en del av stenens karaktär, som är helt naturlig på samma sätt som ådringar eller strimmor. Varje marmorsten är unik, och detta är också dess fantastiska charm.
Viktig information – läs detta innan beställning av marmorbord/marmorskiva
Eftersom marmor är ett naturmaterial är varje marmorskiva unik – vilket innebär att marmor ej fullt ut kan avbildas i referensbild. Ett bord med toppskiva av marmor, som i bild förefaller svart, kan också förekomma i gråsvart, mörkare grå - och dylikt. Detta beror på olika unika förutsättningar för respektive marmorskivans ådringar och karaktär.
Likaså kan en vitare marmorskiva förekomma till exempel i en ljusgråare nyans (då bilden avser ett specifikt exemplar av en marmormöbel som kan vara vitare, respektive gråare, än ett annat exemplar - och varje marmormöbel är som sagt unik).
Marmorskivans benämningar - såsom ”ljus” och "vit"marmor respektive ”mörk” och "svart" marmor - kan inom denna benämning alltså skilja sig från exemplar till exemplar. Detta är en del av marmorns natur.
Sammanfattningsvis så påvisar alltså inte en bild på ett marmorbord exakt hur olika exemplar av detta bord ser ut / är i yttre karaktär.
Leverans av marmorbord/marmorskiva, samt eventuell retur
Marmor är också ett i särklass tungt material (en marmorskiva kan väga upp till 200 kg - i vissa fall mer, beroende på storlek och tjocklek), men detta utesluter inte att det också är ömtåligt.
Leverans av marmorskivor kommer att ske i en specialbyggd pall, där marmorskivan är uppställd på långsidan – ej liggandes - vid leverans. Detta då för att skivan är väldigt känslig för stötar.
Marmorskivan får EJ bäras i liggande läge. Vid eventuella returer så måste den skickas tillbaka i exakt samma läge/ställning som ni mottagit den i.
Betongmöbler/Betongskivor
Betong är ett karaktärsrikt och bastant material - men vad består det egentligen av? Svaret är en viss andel vatten, cement, sand och ballast. Detta samspel ger betong dess porösa karaktär.
Dock ber vi er notera: som ett resultat av att färgen på stenen och färgen på sanden kan skifta, så kan små luftfickor/luftbubblor förekomma - vilket resulterar i att mindre sprickor kan uppstå inom viss tid. Dock anses detta vara helt normalt för betong. Det tillhör dess natur, helt enkelt.
När vissa material åldras på ett visst sätt så kallar vi det för slitage, men i fallet av betong så är i alla fall inte patina något som anses som en nackdel, utan hellre något som ger mer karaktär - liksom marmors unika mönster och ådringar. Men även likt marmor, så måste betong rengöras med rätt substans/vätska, för att inte utsättas för det ofördelaktiga slaget av slitage.
Följ dessa steg vid rengöring:
- Använd enbart såpa och vatten – med fördelningen fyra andelar såpa och en andel vatten. Detta rengör och skyddar materialet.
- Efter att ni rengjort betongytan med ovanstående blandning, så torka sedan av. Betong skall torka helt och hållet efter detta, innan något objekt placeras på det.
- Betong är även känsligt mot syror - fruktjuice, rödvin, vinäger, som exempel. Torka genast upp detta om olycka skulle inträffa och vätskan spills på materialet. Lägg särskild tyngd på den punkten, då porösa material som betong är experter på att absorbera vätskor, och således bli missfärgade. Betong som står utomhus bör ni göra en anmärkningsvärd prioritet att såpa in väl, och regelbundet (förvara också betongmöbler under skydd när vintertid infaller – ni behöver nödvändigtvis inte förflytta dem, utan istället använda en carport eller ha möblerna permanent stående på altan). Observera: Lägg ej över - eller täck - med presenning.
- Betongmöbler skall stå på en plan yta så sprickor ej uppstår, även bäras/fraktas på högkant.
Stoppade tygmöbler
En soffa kan innehålla många olika typer av stoppning, således brukar det finnas något för alla smaker. Men olika typer av stoppning kan kräva olika typer av underhåll. En soffa med dunstoppning kommer med vissa krav, för längsta möjliga varaktighet. Puffa kuddarna regelbundet – med fördel dagligen. Och årsvis (hellre två tillfällen om året än ett tillfälle) så bör ni också ta ut innerkuddarna och vädra dessa väl.
En soffa med kallskumsstoppning kräver mindre underhåll. Dessa har i regel en mer kompakt sammanhållning och kan därmed upplevas som något fastare än dunstoppning, men har fördelen att de håller formen med ypperlig förmåga.
Ibland är det svårt att undvika att en olycka inträffar, och således kan ni få oönskade fläckar på er möbels nya, friska tyg. Därför lägger vi tyng på att så fort som möjligt impregnera din nyinköpta soffa. På så sätt har ni markant större chans att undvika bestående fläckar om olyckan skulle vara framme. Dessutom reducerar impregnering uppkomst av noppor.
Vidare bör ni också dammsuga tyget – obs: med ett möbelmunstycke – månadsvis.
Rengör din tygmöbel minst en gång om året med textilrengöring, därefter återimpregnera.
Vi råder er att använda en noppmaskin/noppborttagare om noppor fortfarande skulle uppstå efter viss tid, även om ovanstående råd är följda.
Lädermöbler & konstlädermöbler
Läder
Utöver en stilsäker, elegant karaktär, så är läder också slitstarkt - om den behandlas med omsorg och rätt slags skötsel. Och visst åldras lädermöbler med värdighet, tack vare karaktärsrik patina?
Vanligt förekommande är att något typ av ytskyddsbehandling har utförts vid tillverkning av din lädermöbel. Om man inte rengör detta ytskydd med regelbundenhet, så kan hudfett som avges från till exempel händer eller nacke krypa in och absorberas av lädret, och således bilda fläckar eller nyansförsvagning.
Tänk på följande
- Ni gör er lädermöbel en otjänst om ni placerar den nära ett element eller kamin - det vill säga värmekällor i allmänhet.
- Exponera inte din möbel för direkt solljus under en längre tid eller period.
- Regelbundet damma av och/eller eller dammsug (använd borstmunstycke). Torka med fördel av med fuktad (ej blöt) trasa, som komplement till dammsugningsunderhåll.
- Om fläckar skulle uppstå, använd läderrengöring.
- Skydda möbeln mot eventuella spill av vätskor och dylikt med läderkräm – detta ser också till så att lädret bevarar dess slitstarka karaktär längre, samt bibehåller dess behagliga, smidiga yta.
Följ ovanstående anvisningar vid behov - eller minst två till tre gånger per år.
Konstläder/PU
Konstläder är ett vanligt förekommande material, i en rad olika möbelkategorier, såsom till exempel fåtöljer eller soffor. I kort handlar det om textil som har försätts med en viss färg, och sedan försetts med en beläggning av polyuretan – ofta förkortat PU - vilket ger materialet dess eleganta intryck och slitstarka karaktär.
Konstläder har ej samma skötselråd som läder
Det förekommer att konstläder ibland sköts om på fel sätt – det vill säga underhåll utförs som om det vore vanligt läder. Detta skall undvikas, då skötseln primärt riktar sig till polyuretanbeläggningen, som har andra förutsättningar än vanligt läder. Om ni har möbler i konstläder bör ni ej använda rengöringsprodukter avsedda för äkta läder - istället kan ni använda er av en fuktig (ej genomblöt) trasa, med ett omsorgsfullt och försiktigt handlag. Detta kan alterneras eller kombineras med att ni dammsuger möbeln varsamt, gärna med ett e.
Konstläder är paradoxalt nog både ett slitstarkt likaså känsligt material. Det kan till exempel förekomma nötningsskador, och om det utsätts för starkt ljus eller fukt, så kan ha en negativ inverkan. Detta gäller även exponering av kemikalier, fett, matrester, salter och även kroppssvett. Till slut kan det orsaka att den tjocka polyuretan-beläggningen/skiktet kan börja separeras från undersidan. För att minska risken av detta ber vi er se följande råd:
- Ni skall inte under några omständigheter ställa er konstlädermöbel på blött eller fuktigt underlag.
- Använd filttassar, som dessutom minimerar risk för skador/repor på golv.
- Om den inte är specifikt avsedd för det, skall en konstlädermöbel aldrig användas utomhus.
- Se över skruvar/beslag och dra åt/stärk dessa vid behov.
- Undvik att applicera olika/alla slags tejp på konstläder. Likaså mår materialet specifikt dåligt av färgade ljus - vänligen var medveten om detta om ni placerar ut färgade ljus i närheten av (eller rent av på) er konstlädermöbel.
- Se till så möbeln undviker varma eller uppvärmda objekt och föremål. Likaså fukt eller lösningsmedel skadar materialet.
- Om olyckan är framme och ni skulle spilla någon form av vätska på konstläder skall ni helst utan undantag torka bort detta ögonblickligen/så fort som möjligt – men var markant medveten om att färgade vätskor, som till exempel vin eller kaffe, är extra skadligt.
- Metallknappar och nitar, som till exempel förekommer på jeans, kan orsaka repor och skavanker på konstläder.
Tänk på följande när ni rengör konstläder
- Använd inte starka rengöringsmedel, utan använd endast rengöringsmedel som är direkt avsedd för konstläder – applicera fördelaktigt detta med en mjuk, fuktad (ej blöt) bomullstrasa.
- Använd sedan en torr trasa av samma bomullsslag för att efterpolera och bibehålla glans. Observera: se till så trasan är ren - helst ny eller ej använd efter senast rengöring.
Hur ofta ni skall ni utföra underhåll på konstlädermöbler
Som en tumregel bör ni behandla er konstlädermöbel minst 2 gånger per år - gärna 3 gånger per år – men också vid behov, beroende på omständigheter och miljöförutsättningar för slitage. Ni bör alltid använda en möbelvårdsprodukt som är specifikt avsedd för konstläder (detta för att den vanligaste orsaken för krackelering är som sagt till exempel kroppssvett, fett och matrester - möbelvårdsmediet måste därför kunna reducera spårmängder av detta, på djupet av materialet).
- Vi yrkar åter igen att ni ej använder möbelvårdsmedel avsedda för vanligt läder, utan specifikt avsedda för konstläder/polyuretan.
Rottingmöbler & konstrottingmöbler
Rottingmöbler
Rotting har en speciell sammanhållning och en unik karaktär. Detta material är dock så pass mångfacetterat att efter en viss tid kan nyansskiftningar förekomma. Ni bör därför tänka på detta om ni vill bevara skicket på era rottingmöbler så länge som möjligt:
- Torra miljöer och kraftig värme är något som rotting vantrivs i; detta kan resultera i oönskat och onödigt slitage, då materialet blir uttorkat och bräckligt. Under vinterhalvåret eller kallare säsonger, så bör ni också regelbundet återfukta materialet - till exempel med en vattensprayflaska.
- Tänk på jämn tryckfördelning. Belasta ej sitsen på en rottingmöbel på fel sätt, genom att luta dig kraftigt mot den, samt aldrig ställa dig på knä eller fötter på sitsen. En stark tumregel är att ni endast skall sitta i en rottingmöbel (självfallet beroende på möbeltyp - är det till exempel en solsäng/vilfåtölj, så skall ni nyttja den på lämpligt sätt). Använd din rottingmöbel uteslutande som det var menat att använda den, helt enkelt.
- En rottingmöbel kan inom viss tid töja på sig – det hör till dess natur. Detta kan påskyndas av möbeln används ofta. Ni kan då prova detta: att placera - som exempel - er rottingstol uppochner. Lägg sedan en varm eller uppvärmd fuktig handduk (ej genomblöt) på stolens undersida (som i detta fall är riktad uppåt, då den står uppochner). Låt handduken torka, förslagsvis under nattens förlopp, tills både handduk och rottingstol är helt och hållet torr. Påskynda ej denna process. Låt sedan stolen stå oanvänd i cirka 48 timmar.
- Använd alltid stolsdynor till rottingmöbler för att stärka förutsättningarna för en lång livslängd.
- Vid rengöring av rottingmöbler bör ni använda antingen en mild och skonsam tvållösning, eller träsåpa. Applicera detta med en mjuk trasa eller borste (observera: ej grov borste) och låt sedan möbeln om möjligt lufttorka. Mild vind och värme gör ett extra bra jobb när det kommer till att motverka mögel under lufttorkning.
- Vid uppkomst av mögel kan ni använda dig av väteperoxid, alternativt blekmedel tillsammans med en andel rumstempererad/ljummen, vattenutspädd såpa. Skölj sedan noga och likaså där låt lufttorka - en solig dag fungerar utmärkt för detta ändamål.
- Rottingmöbler slits i förtid och skadas i utrymmen som är fuktiga eller kalla. Kraftiga temperaturskiftningar är också rottingens ovän.
- Undvik dålig, otillräcklig luftcirkulation. Ställ därför helst inte in dina rottingmöbler i, till exempel, trånga utrymmen.
Konstrottingmöbler
Konstrotting är slitstarkt och och förhållandevis ihärdigt, med ytterligare fördelen att detta material ofta har en jämnhet och släthet av större precision än naturmaterialet rotting - det vill säga att konstrotting är syntetiskt, och således mer fogligt under tillverkning. Konstrottingmöbler flätas också för hand och är således ett äkta hantverk, och rent utav en konstform.
Använd gärna dynor som komplement till era konstrottingmöbler – tänk på att om ni nyttjar dynorna för utomhusbruk, så skall de tas in eller förvaras i dynboxar under kallare perioder och säsonger.
Använd ett rengöringsmedel avsett specifikt för konstrotting när ni vinterförvarar (ställer undan) era möbler. Rengör dock noggrant möbeln innan ni ställer undan dem - med rengöringsmedlet tillsammans med en andel vatten. Låt sedan torka. Likaså här, som i många andra fall, så är god luftcirkulation A och O när det kommer till förvaringsutrymme; på så sätt motverkar ni uppkomst av svartmögel. Lägg heller ingenting tätt inpå/över möbeln under förvaringstiden, då detta också påverkar ventilation/cirkulation av luft. Ni kan dock använda ett möbelskydd - speciellt avsett för detta syfte - men samma regel gäller här: en viss marginell luftspalt skall - där det är möjligt - finnas mellan delar av möbeln och möbelskyddet. Lägg till exempel inte ett möbelskydd raklångt ett bord i konstrotting, utan ge det hellre stöd av andra konturer, som till exempel ryggstödet på en konstrottingfåtölj; detta för upprätta en luftspalt över toppskivan.
Vänligen notera: alla möbelskydd är nödvändigtvis inte vattentäta, detta för att det skall ha en viss andningsförmåga. Se därför till, om möbelskyddet ej är under något slags tak eller skydd, att vattnet med fördel skall kunna rinna av formen på skyddet, så vattensamlingar ej uppstår (undvik alltså gropar).
När det kommer till skötsel av konstrotting är det förhållandevis lite ni behöver tänka på, även om viss skötsel fortfarande skall tas i beaktande. Vänligen följ dessa enkla råd:
- Använd en mjuk borste (ej sträv eller hård) till att applicerar ett väldigt milt rengöringsmedel – då gärna ett rengöringsmedel specifikt avsett för konstrotting.
Sköt om era möbler så sköter de om er, behåller passform längre, och slits mindre.