Se vår stora sängkampanj HÄR 💤💤

Designade Eldstäder

Vanliga frågor

Var kan spisen placeras? 

Spisen kan i stort sett placeras överallt. I ditt hus, lägenhet, kontor eller i andra offentliga miljöer. Detta eftersom den inte kräver någon skorsten och således heller inte någon installation. Det behövs heller ingen form av tillstånd för dessa kaminer.

Vad eldar man med

Spisen är avsedd att eldas med så kallat biobränsle. Detta finns att beställa direkt på vår hemsida. När biobränslet eldas bildas endast koldioxid och vattenånga vilket gör att det är helt ofarligt för såväl människor som för miljön. Biobränslet skall dock förvaras på ett brandsäkert ställe. Observera att du absolut inte får elda papper eller liknande i spisen. Den är endast avsedd för biobränsle. 

 

Blir det varmt precis som när man eldar med ved?

Givetvis så avger spisen värme. En normalt stor spis avger ungefär 3kw/h i värmeeffekt. Man kan kort och gott säga att spisen är ett bra komplement till rummets vanliga uppvärmning. 

 

Kan spisen vara brandfarlig? 

Elden brinner skyddat inne i spisen vilket gör att den inte är brandfarlig. Däremot blir spisarna väldigt varma på utsidan vilket du som kund skall tänka på vid placering av din spis. Spisen får ej övertäckas eller placeras mindre än 1 meter från lättantändligt material såsom gardiner, möbler och liknande.

Hur monterar jag min spis? 

Har du köpt en väggmonterad spis så medföljer instruktioner/rekommendationer om hur den skall monteras. En vägghängd modell skall vara ordentligt fastsatt med rekommenderad skruv/plugg beroende på vad för vägg du har för avsikt att montera den på (skruv/plugg medföljer ej). Skall kaminen monteras på en gipsvägg finns alternativet att använda en mineritskiva bakom spisen. Detta för att konstant värme kan påverka väggen. Dessa finns bland annat att beställa på vår hemsida. Detta är en skiva som tål konstant värme upp till 150 grader och således kommer gipsväggen ej att förlora sin bärighet. Har du valt en bords- alternativ golvmodell från Skill Factory skall du se till att den placeras på ett jämnt underlag för att därmed stå stabilt. Samtliga våra modeller är byggda med en luftflik baktill vilket gör att luft passerar och på detta sätt även kyler till viss del.

Hur tänder jag min spis? 

Fyll på behållaren med bränsle till att börja med. Fyll inte på mer än 1 cm till behållarens övre kant. Vad noga med att inte spilla någonting utanför behållaren. Skulle detta ändå ske torka då upp det med en ren trasa. Vid önskemål placera ut dina dekorationsstenar enligt eget tycke. Var dock noga med att ej placera dem över behållaren. Med brännarens skjutbara lock (ej alla modeller) kommer du sedan att kunna justera lågan. Vid antändning av din kamin bör du använda långa tändstickor alternativt en lång braständare. Låt alltid bränslet brinna ut helt innan du fyller på nytt. Vänta minst 15 minuter innan du fyller på nytt bränsle i behållaren. Man får aldrig fylla på bränsle under tiden det brinner då detta medför stor risk för brand eller brännskador. Observera att det tar några minuter innan lågan brinner fullt ut. 

 

Hur släcker jag min spis? 

Enda sättet att släcka din spis är med skjutlocket alternativt ett separat lock som finns att köpa på vår hemsida. När detta görs så kvävs elden helt enkelt. Tänk på att aldrig lämna kaminen utan uppsikt när du eldar och observera att du aldrig får använda vatten för att släcka elden i din spis.

Vad behövs för underhåll på spisen? 

Spisarnas bränslebehållare är av rostfritt plåt. Denna skall rengöras regelbundet eftersom bränslet lämnar vissa rester på botten. Samtliga behållare på våra modeller är löstagbara för att underlätta rengöring. Rengöring av den öppna spisen får endast ske när den inte är i drift. 

Gör enligt följande: 

• Putsa upp prydnadsspisens utsida med fuktad trasa 

• Torka av insatsen invändigt med hushållspapper 

• Diska bränslebehållaren i ljummet vatten och diskmedel

Hur länge brinner den? 

1 liter biobränsle brinner ungefär 4 timmar. Detta beroende på brännarens storlek och hur du väljer att ställa det på vissa modeller justerbara locket. På flertalet modeller från Skill Factory har du en betydligt längre brinntid.

Vad kostar det att elda i spisen? 

En härligt flammande eld i din spis kostar inte mycket mer än att elda i en sedvanlig öppen kamin. Förbrukningskostnaden för en mysig timma framför den skorstensfria spisen uppgår till ungefär 10SEK beroende på lågans storlek.

Vart tillverkas spisarna?

Samtliga spisar tillverkas av Icotron AB. Företaget är beläget i Skillingaryd. Vi är stolta att kunna erbjuda en helt svensktillverkad spis.

Read more
Categories
Customer's Area

To top